Coronation Course Local Rules

Aeration Holes Ruling (Rule 16.1)
If a player’s ball lies in or touches an aeration hole on the Putting Green. The player may take relief under
Rule 16.1d

[But interference does not exist if the aeration hole only interferes with the player’s stance or is on the player’s
line of play].

Areas of damage in the Putting Green caused by Foxes (Rule 16.1)
Areas of damage in the Putting Green caused by Foxes are treated as ground under repair from which
relief is allowed.

[But relief is not allowed if the damage only interferes with the player’s stance].

Ball Deflected by Post and Rope (Rules 14.6)

If it is known or virtually certain that a player’s ball hit ‘post and/or rope’ protecting the greens from buggy
and trolley traffic during play, the player must replay the stroke by playing the original ball or another ball
from the spot where that stroke was made (see Rule 14.6).

Ground Under Repair (Rule 16.1)
Play is prohibited from areas marked with a white line as “GUR”.

Out of Bounds (Rule 18.2)
A ball coming to rest on or over the boundary between the 1st hole Coronation Course and the 18th
hole Old Course and the 3rd hole Coronation Course and the 16th hole Old Course, defined by a line
of white posts shall be deemed out of bounds.
Any ball that comes to rest on or over the dividing line between the 6th or 5th holes or the 9th and
10th holes, both defined by a line of white and blue posts, shall be deemed out of bounds when play-
ing 6th and 9th holes.
Any ball coming to rest on or over the pathway to the right - hand side of the 9th hole on the Corona-
tion Course, is out of bounds. A ball coming to rest on or over the boundary of the property shall be
deemed out of bounds.

Paths and Roads (Rule 16.1)
All artificially-surfaced paths on the course are treated as immovable obstructions from which free relief
is allowed under Rule 16.1.

Penalty for Breach of Local Rules
Match Play - Loss of Hole
Stroke Play - Two Stroke Penalty

Relief from Tree Roots Hole 1 (Rule 16.1)

If a player’s ball lies in the general area and there is interference from exposed tree roots that are situat-
ed only within the marked area of the 1st hole surrounding the trunk of the tree, located in the centre of
the fairway, the tree roots are treated as ground under repair. The player may take free relief under Rule

16.1b.
[But relief is not allowed if the tree roots only interfere with the player’s stance].

Sprinkler Heads and Grates (Rule 16.1)

All fixed sprinkler heads and grates are immovable obstructions; interference by an immovable obstruc-
tion occurs when a ball lies in or on the obstruction, or when the obstruction interferes with the player’s
stance or the area of intended swing.

Staked Trees (Rule 16.1)
Staked trees are immovable obstructions, appropriate relief must be taken.




